Blijvend verrassend | 2019 - 2023

Previous slide
Next slide

Op 23 november 2019 vierden we ons 35-jarige bestaan met de unieke muziektheaterproductie ‘Anywhere the wind blows’.

Vanaf dat moment gaan we, met en zonder lockdowns, door om ook op straat op muziektheaterachtige manier onze muziek te laten horen én met verrassingsoptredens en aubades aan iedereen die een opsteker verdient. Kijk maar!

De wereld komt naar Utrecht | 2015 - 2018

Previous slide
Next slide

Orkest Tegenwind is altijd op zoek geweest naar muzikale ontmoetingen met mensen uit andere culturen. Vaak in het (soms verre) buitenland, maar steeds meer ook gewoon thuis, met de nieuwkomers in ons eigen land.

In 2014 zochten we contact met de Band zonder Verblijfsvergunning, een orkest van de bewoners van het AZC in Utrecht. De mannen, vrouwen, jongens en meisjes van het orkest spelen muziek van thuis, dat wil zeggen uit alle hoeken van de wereld. Een gezamenlijk optreden groeide uit tot het Catching Cultures Orchestra (CCO), dat inmiddels tot een zelfstandig orkest is uitgegroeid.

Wij willen spelen! | 2008 - 2014

Previous slide
Next slide

Sinds 2008 is de muzikale leiding in handen van Hermine Schneider en Onno van Swigchem. We blijven ons ontwikkelen. De constante factor is de avontuurlijke blaasmuziek, die het publiek verrast en in beweging brengt.

Muzikale verbreding | 2002 - 2008

Previous slide
Next slide

In de nieuwe eeuw ontwikkelde het orkest zich muzikaal verder onder leiding van Steven Kamperman. Op de playlist verscheen meer muziek uit andere werelddelen zoals het Midden-Oosten, Afrika en Latijns-Amerika.

Niet alleen muzikaal ging Tegenwind opnieuw ver van huis me tournees naar Brno, Letland en Berlijn. En in 2008 naar Suriname. Ontmoeten en contact maken door muziek, dat was steeds het doel. 

Theatrale aanpak | 1997 - 2002

Niek van Heijst († 2006)
Previous slide
Next slide

Onder muzikaal leider Peter de Boer maakten strijdliederen en bewerkingen van tophits plaats voor meer theatrale nummers uit de traditie van Orkater en Dogtroep.

In Utrecht organiseerde de Tegenwind straatmuziekfestivals. Op festivals zoals  “Windkracht 10” (1994) en “Streetpower” (1999) kwamen bevriende orkesten uit binnen- en buitenland naar Utrecht om het 5-, 10- en 15-jarig bestaan van Tegenwind op uitbundige wijze te vieren. Een spectaculair hoogtepunt was het massale slotconcert door meer dan honderd muzikanten in bootjes en waterfietsen op de Oude Gracht. En last but not least, in 2002 bezochten we Kaapstad, Zuid Afrika.

Reizen met Rino | 1990 - 1996

Previous slide
Next slide

Na een roerige beginperiode onder muzikale leiding van Rino Christ sloeg de Tegenwind nieuwe wegen in. Er kwam meer aandacht voor de presentatie. De muzikanten verruilden hun dagelijkse kloffie voor kleurige outfits. Standaards en bladmuziek werden taboe verklaard.

De geografische horizon werd verbreed: de Tegenwind legde contacten met orkesten in Oost-Europa. Dit resulteerde in muzikale bezoeken over en weer. Zo kwam de Tegenwind onder meer in Kiev (1994).

De vroege jaren | 1984 -1990

Previous slide
Next slide

Op een Utrechts straattheater- en muziekfestival in 1984 speelden verschillende straatorkesten zoals de Fanfare van de Eeuwigdurende Bijstand (Tilburg) en die van de Eerste Liefdesnacht (Amsterdam). Twee Utrechters, Peter Spee en Leo Roeleveld, waren zo enthousiast over deze orkesten dat ze dachten: dat willen wij ook!  Op 18 september kwamen ze met een aantal bevriende amateurmuzikanten bij elkaar in politiek-cultureel centrum RASA voor de oprichting van ‘een Utrechtse fanfare annex muziekgezelschap’. Ze speelden een eerste muziekstuk, besloten na enige discussie om de repetities op dinsdagavond te houden en “leenden” de naam van de fietsenwinkel van Peter Spee: de Tegenwind was een feit!

Het orkest speelde op de hoek van de straat, op festivals en manifestaties, in Utrecht, de rest van Nederland en in het buitenland. Al gauw werd contact gelegd met soortgelijke orkesten in binnen- en buitenland, zoals IG Blech in Berlijn en A Bout de Souffle in Douarnenez, Bretagne. De eerste buitenlandse reizen werden gemaakt: met een oude stadbus naar Baskenland, Zuid-Frankrijk en Berlijn.