Tegenwind in Praag - 1991

Muziektheater-spektakel van 35-jarig Orkest De Tegenwind

11 november 2019

Orkest de Tegenwind voert op zaterdag 23 november de theatrale muziekproductie “Anywhere the wind blows” uit in ZIMIHC Theater Stefanus te Utrecht.

De voorstelling is speciaal gecomponeerd ter ere van het 35-jarige jubileum van dit Utrechtse orkest en bestaat uit een multimediale suite met muziek uit alle windstreken die het orkest tot dusver bezocht. Geen bladmuziek en standaards, geen stilzittende muzikanten, maar een verrassende en dynamische voorstelling voor het hele gezin!

Het orkest heeft in de loop der jaren in Utrecht en in veel andere plaatsen binnen Nederland gespeeld, maar reisde ook regelmatig naar het buitenland om op te treden. Vaak om samen te spelen met lokale muzikanten en bevriende straatorkesten en om zich meer in andere muziekstijlen te verdiepen. Zo trad De Tegenwind op in België, Denemarken, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Kaliningrad, Letland, Oekraïne, Polen, Portugal, Roemenië, Spanje, Tsjechië en Turkije. Buiten Europa waren de Utrechtse muzikanten te horen in Suriname en Zuid-Afrika. Tijdens die reizen verzorgde het orkest regelmatig optredens buiten op straten, pleinen en bij festivals, maar ook bij verzorgingshuizen, scholen en andere maatschappelijke instellingen.

Orkest de Tegenwind is een 23-koppig amateurorkest dat avontuurlijke, aanstekelijke blaasmuziek speelt, ondersteund door percussie. Het begon in 1984 als actie-orkest met bewerkingen van nummers uit de popmuziek en jazz, maar al snel kwam er aandacht voor de theatrale aspecten van de muziek en voor muzikale gewoontes en stijlen uit andere contreien. Door alles uit het hoofd te spelen is het orkest mobiel en is er veel contact met het publiek mogelijk. In 2016 nam De Tegenwind het initiatief om samen met asielzoekers het Catching Cultures Orchestra op te richten. Hierin spelen asielzoekers en vluchtelingen samen met Utrechtse muzikanten.

Al eerder gingen jubilea van de Tegenwind niet onopgemerkt aan Utrecht voorbij. In vorige edities werd de Utrechtse binnenstad overspoeld door klanken en kleuren van bevriende orkesten uit binnen- en buitenland. Een spectaculair hoogtepunt was het massale slotconcert door meer dan honderd muzikanten in bootjes en waterfietsen op de Oude Gracht tijdens het jubileum Streetpower in 1999.

Nu in 2019, 35 jaar na de oprichting van Orkest de Tegenwind is het tijd voor een feestje voor jong en oud en zal het orkest zich weer van zijn goede en verrassende kanten laten horen en zien met een verrassende voorstelling!

[foto: Orkest De Tegenwind in Praag – 1991]