Over projecten en verre reizen ...

Naast optreden en repeteren vinden we het leuk om met onze energie projecten te realiseren. Samen met anderen nieuwe muzikale of theatrale wegen in te slaan, daargaat het ons om.

Vanaf het begin is Tegenwind naar andere landen gereisd. Hoogtepunten in onze reisgeschiedenis zijn reizen naar Kiev, Kaapstad, Letland, Istanbul, Suriname, Engeland, Duitsland, Copenhagen,  Roemenië, Lissabon en Slowakije.

Wijkparades | Utrecht 2022

In de zomer van 2022 hebben  drie wijken in Utrecht – Tuindorp, Zuilen en De Meern –   opgevrolijkt met het project “Muziek zonder muren”. Met telkens een ander orkest paradeerden we door de wijk en eindigden met een spetterend slotoptreden met Orkest de ZuidOoster, Oladon en De Bazuin.

Anywhere the Wind Blows | 2019

Previous slide
Next slide

Op 23 november 2019 vierden wij ons 35 jarige bestaan met een uniek evenement, Anywhere the wind blows.

In deze spetterende muziektheaterproductie lieten we zien en horen wat 35 jaar muziek maken ons heeft gebracht. Met soundscapes, beelden, oude en nieuwe muziek reisde ons publiek mee in een voorstelling waarin  ontmoeting en verbinding centraal stonden.

De bijdrage van onze drie vrienden van Catching Cultures Orchestra, Hamed Alshaabi (Ney), Mohammed Alsamna (Ud en zang) en Ahmed Dabbagh (darbuka) maakte extra concreet hoe het is om op reizen musici en publiek uit alle windstreken te ontmoeten. Meer dan 400 mensen bezochten onze twee voorstellingen en beleefden met ons dit unieke spektakel.

Voor deze muziektheaterproductie repeteerden we meer dan een jaar onder de bezielende muzikale leiding van Hemine Schneider en Onno van Swighem. Maar bovenal  met de ondersteuning van danseres en zangeres Sophie Prins die de bewegingen inspireerde én de voorstelling vorm gaf én zij danste een geweldige solo voor ons.

Wij hebben onszelf verrast met deze happening die daarmee een bron van inspiratie is om door te reizen op deze (straat)muziektheaterweg.

PBF-logo
Logo-KHFonds
GU_logo_FC

Catching Cultures Orchestra | 2016

Previous slide
Next slide

Het Catching Cultures Orchestra bestond in 2016 en 2017 uit asielzoekers die in de AZC in Utrecht, Alkmaar en Nijmegen woonden, het Alkmaarse vrouwenkoor Mehira en de orkesten Tegenwind en Kladderadatsch.

Tegenwind initieerde en organiseerde dit samenwerkingsverband. Wij brachten het speciaal voor ons gearrangeerde repertoire ten gehore op onder andere Festival Mundial in Tilburg, de vijf mei viering in Utrecht en Amsterdam, het Catching Cultures Festival in Utrecht en de Music Meeting in Nijmegen.

Catching Cultures Orchestra gaat nog steeds door, nu als zelfstandig orkest.

Suriname | 2008

Previous slide
Next slide

In 2008 reisde Tegenwind naar Suriname om in Paramaribo met musici van de muziekschool en een plaatselijke fanfare samen muziek te maken. Een van de hoogtepunten was ook ons optreden in bejaardenhuis Ashiana.

Met Alex in Letland | 2003

Previous slide
Next slide

Na onze tournee in Kiev (1994) bleven we contact houden met onze oekraïnse vrienden. Een van hen was Alex Demchenco, die in Nederland trompet ging studeren. Hij vervolgde zijn muzikale loopbaan in Letland. Orkest Tegenwind zocht hem daar op en speelden in parken, kazernes, kinder- en bejaardentehuizen in Liepāja en Riga.

Binnenkort meer

Previous slide
Next slide